dimecres, 24 de maig del 2017

El testimoni impressionant dels periodistes de Público sobre la claveguera de l’estat contra l’independentisme



PAÍS - PRINCIPAT





Patricia López i Carlos Enrique Bayo compareixen en la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya al parlament 












Per: Redacció 

23.05.2017  18:20



Els periodistes del diari Público que han investigat i han destapat l’Operació Catalunya contra l’independentisme català han comparegut a la comissió del Parlament de Catalunya que investiga el cas. El testimoni de Patricia López i Carlos Enrique Bayo ha posat els pèls de punta, pel detall amb què han descrit la creació d’una policia paral·lela, amb la connivència de diversos poders públics, per entrabancar el procés independentista català.




Una de les parts més contundents de la compareixença és aquesta en què Patricia López respon les preguntes de la diputada de la CUP Mireia Boya. I una de les coses que diu és que ‘és una evidència’ que qui bloca la investigació d’aquesta trama són PP, PSOE i Ciutadans.





Mireia Boya: Hi ha més noms en aquesta llista d’indecents de què parlàveu?

Patricia López: És clar falten noms, quan una xarxa que pot sobreviure al llarg de tot aquest temps, que està desmostrat que ha fet xantatges a les altes institucions i que creava associacions i acusacions populars per fer frau de llei, com l’Associació Transparència i Justícia o Manos Limpias, per fer xantatges; que controla mitjans de comunicació que només publiquen informació d’una part i que no contradiuen res, que no es fixen si les coses tenen segell o no i ho venen com un informe de la UDEF.




M.B: Teniu alguna querella per difamació i mentides?
P.L: Al llarg dels dos anys d’investigació, a més de la querella del comissari Eugenio Pino, n’he tingut unes quantes i les han perdudes totes. És que he hagut de demostrar científicament i amb documents oficials cadascuna de les línies que escric a Público. Us posaré un exemple. La nit de Cap d’Any del 2015, el senyor Eugenio Pino i el senyor Villarejo es van posar d’acord per trucar el cap de la policia judicial de Madrid, que era a l’hospital amb la seva dona a la UCI, perquè anés a recollir denúncia del comissari Villarejo a la Jefatura Superior de Policia de Madrid. El dia 4 de gener, dilluns, a les nou del matí, van trucar a casa meva dient-me que si no em presentava a declarar per un suposat delicte de revelació de secrets, em detindrien. Jo estava sola a casa, amb la meva filla. Em vaig presentar a la comissaria, em van prendre declaració, i no em van detenir. Al cap de dos dies van trucar al comissari Jaime Barrado que va enregistrar el cap de la policia judicial de Madrid amenaçant-lo que seria detingut si no es presentava a declarar. Barrado s’hi va negar. Era el 4 de gener del 2016, i a dia d’avui les diligències no s’han lliurat encara als tribunals.


M.B: Heu patit intimidacions o amenaces d’algun membre del govern espanyol o d’aquesta unitat d’intel·ligència o de la policia o algú relacionat amb el partit del govern espanyol o d’alguns dels mitjans de comunicació implicats?
P.L: Sí. Una coacció i una amenaça són tota aquesta sèrie de coaccions i amenaces. I quan el cap de gabinet del número dos de la policia em va trucar per dir-me que començarien a fer les coses a les braves si no publicava unes determinades coses.


M.B. Quin és el paper d’altres mitjans com El Mundo, La Razón, l’ABC, fins i tot La Vanguardia i més recentment El País en aquesta operació de clavegueres de l’estat contra l’independentisme?
P.L: El senyor Villarejo en seu judicial declara que té periodistes infiltrats des dels anys noranta. El primer expedient que té a començament dels noranta és per filtrar informació a El País. Després, el 1995, va escriure una carta al ministeri d’Interior en què parla dels seus periodistes infiltrats: Manuel Cerdán i Antonio Rubio. En seu judicial declara que Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta també són els seus periodistes. I de fet aquests dos són els testimonis de descàrrec que porta Villarejo per acreditar que no va clavar una ganivetada a la doctora Pinto. Hi ha un altre periodista d’un mitjà de comunicació important a El Español, amb Pedro J. Ramírez, que també surt a les tertúlies d’Ana Rosa, Daniel Montero, que era el seu soci en el mitjà de comunicació…


M.B: Creieu que això respon a un pacte d’estat per la unitat d’Espanya entre el PSOE, el PP i més recentment Ciutadans? Són aquests tres partits que conspiren amb un pacte d’estat contra el procés independentista català?
P.L: Jo he vist C’s actuar en la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid i he de dir que la feina és excel·lent. Els he vist en la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya al congrés i pertanyen a un partit diferent del que treballa a l’Assemblea de Madrid. És una evidència: qui bloca les compareixences, qui vol omplir de paper les comissió del congrés per després ni llegir-se el documents i no veure ni les diferències entre els segells són PP, PSOE i Ciutadans. Sí. És un fet, no una opinió.


M.B: Manos Limpias i Societat Civil Catalana han estat creades per a tenir un paper destacat en aquesta operació clavegueres de l’estat contra l’independentisme? Han participat en alguna de les branques?
P.L: Home, Societat Civil és esmentada per Fernández Díaz en els enregistraments com ‘un dels nostres’. En el cas de Manos Limpias hi ha un modus operandi que era: des del grup de la policia afí a Eugenio Pino filtraven la informació a El Mundo; això creava una notícia ‘criminis’ que recollia Manos Limpias amb la qual anava als jutjats, presentava una querella i arran d’aquesta querella es feia l’informe autèntic de la policia. És una manipulació del sistema; és frau de llei, dels mitjans de comunicació i no es pot agafar per enlloc.


M.B: Sabem que hi ha hagut un intent de compra de confidents en moviments socials independentistes pròxims a la CUP. Què ens podeu dir d’això, forma part d’aquesta operació d’estat?
P.L. És clar. En aquestes operacions no s’han fet servir agents sota autorització judicial. S’han fet servir moltes vegades aquesta mena de policies en segona activitat que han tingut problemes amb la llei, agències de detectius, confidents amb delictes, i això s’ha pagat amb els fons reservats de l’estat.


M.B: Qui paga?
P.L: Paguem tots els espanyols, perquè com va dir el comissari Pino va explicar l’entrevista es va pagar amb els fons reservats






Enllaç noticia :