dilluns, 25 de maig del 2015

Compromís té la clau per expulsar el PP del País Valencià

Dilluns, 25 de maig de 2015 12:40 h

El Partit popular guanyes les eleccions però perd les opcions de seguir governant. El català podria tornar a les escoles i a la televisió


Les eleccions al País Valencià han deixat el Partit Popular com a primera força (31), però la suma de PSPV (23), Compromís (19), i Podemos (13), supera la possible aliança de PP amb Ciudadanos (13).
 
 
Així queda el Parlament del País Valencià
 

Al País Valencià, Ximo Puig posarà fi a “vint anys del PP”

El PSPV podrà governar si arriba a pactes amb Compromís i Podemos. La voluntat, en paraules de Puig, hi és: “Avui s'acaben vint anys del PP al País Valencià i aquest canvi l'encapçala el partit socialista”. El 2011, el mapa polític no permetia cap maniobra. El PP s’imposava amb una incomprensible majoria absoluta (55 diputats). PSPV (33), Compromís (6), i EUPV (5), no sumaven majoria. El 2015 ha capgirat la situació a favor del segon grup, malgrat la desaparició d’EUPV que dóna el relleu a Podemos, i l’entrada testimonial de Ciudadanos, que no suma amb el Partit Popular.

Compromís, amb Mònica Oltra i Mireia Mollà al capdavant, han “desbordat les expectatives”. Oltra ha aconseguit dur Compromís de 6 diputats a 19, i és força decisiva de canvi. Oltra ha assenyalat que “Els valencians no es mereixien uns governants corruptes. És el moment de la responsabilitat, un moment històric. Hem triplicat els nostres resultats i hem trobat una complicitat enorme en el poble valencià”. El president sortint, Alberto Fabra, del PP, ja ha assenyalat que molt probablement no governaran i hauran de reflexionar. És la tònica de les declaracions d’un PP que ha guanyat les eleccions a gairebé tot Espanya, i no acabarà governant gairebé enlloc.

Compromís expulsa Rita Barberá de l’alcaldia

A la ciutat de València, una Rita Barberá desesperada perquè veia com els seus dies a la cadira d’alcaldessa arribaven a la fi reclamava un pacte d’Estat, tot cridant a l’ordre el PSPV. Però la realitat és que aquest pacte segurament només es podrà produir a nivell de l’Estat espanyol, i potser ni així. El PP ha guanyat amb 10 regidors, però Compromís, que ha fet un paper inesperat a tot el País Valencià per la presència de Podemos, s’ha situat tot just com a segona força amb 9. El PSPV tindrà la clau de govern amb els seus 5 regidors ja que, conjuntament amb la coalició d’EUPV, EV ERPC i AS, poden superar la suma PP (10) mes Ciudadanos (6).

A Castelló i Alacant, la majoria progressista també pot treure el PP de les institucions

A Castelló, es reprodueix la mateixa fotografia amb l’ordre dels actors invers. El PP obté 8 regidors, i Ciudadanos 5. PSPV (6), Compromís (4), i Castelló en moviment (4) dónen per un regidor majoria absoluta al govern progressista i d’esquerres.

A Alacant, la majoria del Partit Popular (8) amb Ciudadanos (6), tampoc sumen prou per fer front a una possible coalició del PSPV (6), Podemos (6) i Compromís (3) que finalment entra al consistori.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/407916/compromis-te-la-clau-per-expulsar-el-pp-del-pais-valencia