divendres, 28 de novembre del 2014

L'ANC prioritza la llista unitària i exigeix eleccions ja

Acceptaria, però, llistes separades amb un punt comú per la independència si així ho decideixen els partits. L'entitat recorda que cap membre de la direcció de l'ANC pot seguir-ho sent si és candidat

 

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, explicarà aquest dissabte el posicionament de l'entitat després del 9-N. / T. VAN DER MEULEN


En una setmana marcada pel full de ruta que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha posat sobre la taula, falta que les principals entitats que representen la societat civil diguin la seva. De fet,  l'ANC porta dies fent un debat intern sobre quin és el millor escenari per encarar el post 9-N i en farà públic el resultat aquest dissabte després d'haver consultat les assemblees territorials. Segons ha pogut saber l'ARA, l'entitat que presideix Carme Forcadell seguirà apostant per una candidatura unitària en unes eleccions amb caràcter plebiscitari –com ja recollia en l'itinerari que es va marcar el passat mes d'abril– però acceptaria també la fórmula de llistes separades amb un sol punt en comú favorable a la independència si així ho pacten els partits.


"Les brúixoles marquen un destí amb un terreny recte, però ja sabem que entremig hi ha entrebancs. Si els partits consideren que és millor anar separats no ho combatrem i ens adaptarem", expliquen fonts coneixedores del posicionament que es defensarà. De fet, recorden, ho faran de la mateixa manera que es van adaptar a la pregunta encadenada, que no estava formulada com inicialment plantejaven, i a la data del 9-N, que no estava inclosa en des d'un principi en el seu calendari.

En tot cas, sigui quina sigui la fórmula triada, l'ANC tornarà a exigir que les eleccions es convoquin quan abans millor. Justament, l a petició que els comicis es celebrin abans de la primavera que va fer l'entitat el passat 19 d'octubre va incomodar especialment CiU. Lluny, però, de fer-se enrere, tornaran a exigir-ho: "Fer les eleccions ja és tant o més urgent que la llista unitària. La gent té la paciència fins a un límit i, per respecte a tota la gent que s'ha mobilitzat en els darrers anys, els polítics han d'estar a l'alçada", defensen.

Mas ha obert la porta a que en una eventual llista unitària siguin candidats representants de la societat civil. En aquest sentit, l'ANC recorda que els estatuts de l'entitat no permeten que cap membre de la direcció de l'ANC, ja sigui en l'àmbit nacional o territorial, es puguin presentar a les eleccions a no ser que renunciïn al seu càrrec i hi concorrin a títol individual. En tot cas, per canviar els estatuts de l'entitat caldria convocar una assemblea general extraordinària, un escenari que per ara no contemplen.

En el cas que se'ls proposi  reactivar la plataforma Ara és l'Hora –l'espai de confluència amb Òmnium Cultural– per recaptar fons per a la campanya electoral, fonts de l'ANC aclareixen que s'arremangaran el que calgui però que ho faran per totes i cadascuna de les llistes que defensin el sí a la independència i no només per una de sola. I és que, asseguren, el procés sobiranista és "col·legiat" i compta amb "diversos actors imprescindibles" en l'àmbit polític.