diumenge, 23 de novembre del 2014

Herrera, o pacta amb Podemos o no arriba a les municipals

Diumenge, 23 de novembre de 2014 05:00 h

L’actual ICV no vol sentir a parlar d’eleccions nacionals anticipades, però veient que aquestes són inexorables ha mogut fitxa i truca a la porta de Podemos 







L’èxit populista de Podemos trenca el mapa electoral, també a Catalunya, el que obliga a Joan Herrera a prendre iniciatives per evitar ser el gran derrotat de les properes eleccions a Catalunya. Van pensar que les primeres eleccions serien les municipals de maig de 2015 i van centrar els esforços per arribar a un acord amb l’opció Guanyem de Ada Colau i Jaume Asens, i han decidit sacrificar la marca “iniciativa”(recordem que abans van sacrificar la marca “PSUC”) per diluir-se dins el moviment mediàtic d’Ada Colau. 

Un moviment que es ven de baix a dalt, però que decideix des de dalt, tothom sap que Colau serà la cap de llista, fins i tot el candidat d’ICV-EUIA (amb 5 regidors) ha renunciat a la seva marca, tot per acabar salvant les cadires. Però el full electoral d’Herrera ha quedat esberlat pel 9-N, avui ja sabem que tenim eleccions catalanes al febrer/març de 2015. 

Fa dies que Herrera truca la porta de Pablo Iglesias


Va anar a Madrid a l’assemblea fundacional de Podemos, i la seva cara el delatava, enveja de com la gent entusiasmada adulava el nou líder de l’esquerra alternativa espanyola, un veritable tsunami impulsat per les empreses del Grup Lara que va camí d’esberlar el mapa polític a tot l’estat, fins i tot a Catalunya si els partits independentistes no reaccionen.

L’èxit que les enquestes auguren a Podemos a Catalunya pot suposar un problema de gestió cara l’objectiu principal de Pablo Iglesias de guanyar unes eleccions espanyoles. L’antibiòtic pot ser ICV.

Cal recordar que un dels homes claus de Guanyem Barcelona, l’advocat Jaume Asens, juntament amb una de les veus de l’esquerra pijo-progre com Gemma Galdon, són a l’executiva central de Podemos i tots dos tenen vincles amb la cúpula d’ICV. Que sense noms les enquestes li donin un resultat espectacular a Catalunya, tercera força política, per damunt d’ICV-EUiA i la CUP també els espanta, i una manera de posar un cert “seny” es obrir la porta a un partit que es troba debilitat, però que té experiència al parlament i al Govern, i per tant Guanyem és el primer interessat amb un acord que podria donar més de 20 diputats a una agrupació entre Podemos i ICV-EUiA, resultats que s’acostarien als que va obtenir el PSUC en les primeres eleccions democràtiques a Catalunya.

L’acord autoalimenta a Podemos i salva ICV-EUiA

Per un costat Herrera salvaria els mobles a costa de diluir ICV-EUiA i Podemos evitar fer el ridícul abans del seu objectiu principal guanyar les eleccions a Espanya a base d’un populisme com el que feia Lerroux en la seva època, lerrouxisme adaptat al segle XXI.