dijous, 20 de novembre del 2014

ERC prioritza acords programàtics sobre la independència a una llista unitària

Dijous, 20 de novembre de 2014 10:20 h

Junqueras creu per un nom compartit per a llistes separades faria fàcil entendre els resultats d'unes plebiscitàries



Oriol Junqueras, ERC



Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, veuria amb bons ulls que els partits favorables a la independència consensuessin un nom comú amb el què presentar-se a les properes eleccions. 

En una entrevista a Nació Digital, el líder republicà explica que una possibilitat seria establir un nom paraigua sota el que se situessin les diferents llistes del 'sí-sí'. "Llista pel sí-CUP, Llista pel sí-CiU o Ara és l'Hora-ERC, Ara és l'Hora-CiU, etc.", ha posat a com a exemple. "Aquest nom comú faria molt fàcil d'interpretar el resultat i al mateix temps permetria mantenir la transversalitat", ha sentenciat. 


En el full de ruta dels republicans, els acords previs a les eleccions són "imprescindibles", però no per a configurar llistes conjuntes. Junqueras aposta per incloure punts comú als programes de les diferents candidatures i, per fer més fàcil interpretar els resultats d'unes eleccions amb caràcter plebiscitari, veu bé l'establiment d'un nom que actuï com a paraigua per a les diferents llistes dels partits. 

Precisament aquests acords previs haurien de servir per a configurar el Govern que sortís dels comicis i que Junqueras subratlla que ha d'incloure el màxim nombre de partits possible per a iniciar amb força un procés constituent.

En l'entrevista, Junqueras explica que ERC no ha trencat el pacte de Govern amb CiU, tot i que el mateix president de la Generalitat opini d'aquesta manera. El líder republicà recalca que les votacions al Parlament sempre han estat coincidents "excepte en els casos en què CiU ha volgut votar amb PPC o PSC" i que l'actitud d'ERC amb els pressupostos no ha canviat des que va aprovar els del 2014: "no té sentit aprovar els pressupostos del 2015 amb 4.000 milions menys que els del 2014. 

Tot i que Junqueras deixa clar que en cap moment van tenir predisposició a aprovar els comptes, ERC es va estar reunint amb el departament d'Economia fins a finals de setembre i els contactes es van aturar per la incertesa sobre el 9-N, segons van reconèixer les dues parts implicades.