dimarts, 21 d’octubre del 2014

Ramoneda augura una alta participació el 9N

21/10/2014

CONSULTA 9-N

El filòsof opina que "un dels mites més perillosos en política és la unitat"


Nerea Rodríguez


El filòsof i periodista Josep Ramoneda


El filòsof i periodista Josep Ramoneda vaticina en un article al diari ‘El País’ que el 9 de novembre hi haurà una alta participació: “Que la ciutadania és capaç de mobilitzar-se ja està provat, i tornarà a fer-ho el 9-N amb èxit segur de participació”. Tot i això, considera que “ara toca a la política. I per això se la convida a buscar un nou mandat del parlament per a una nova etapa. El missatge és: no es distregui senyor president, convoqui”.

Segons Ramoneda, “un dels mites més perillosos en política és la unitat. És més, democràcia i unitat conjuguen amb dificultat, perquè precisament una de les coses que distingeix a la democràcia és la seva capacitat per incorporar la diferència i el conflicte”. Alhora, considera que “l'apel·lació a la unitat dels partits és l'argument més poderós que els moviments socials tenen per pressionar als partits. Aquests tenen pànic a ser assenyalats com a culpables de la ruptura de la unitat, perquè temen que els votants els castiguin”.

El filòsof fa totes aquestes consideracions en relació a la unitat i consens polític dels partits proconsulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP): “El moment d'unitat no ha de convertir-se en projecte unitari perquè tard o d'hora esclataran les contradiccions com així ha passat. I si no va explotar abans és perquè sempre hi ha lloc per a la unitat contra l'enemic comú que el Govern espanyol alimenta amb proverbial eficàcia”, considera.

Explica Ramoneda que aquesta unitat s’ha trencat perquè “a l'hora de la veritat hi ha interessos i percepcions de la realitat diferents. És evident que el més visible és la lluita per l'hegemonia sobre el procés entre Artur Mas i Oriol Junqueras”, a més d’una “discrepància de fons sobre el camí a seguir”. En aquest context, veu “improbable” una llista unitària.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/ramoneda_augura_alta_participacio_el_9n_103954.php