divendres, 24 d’octubre del 2014

Mas: "El 9N serà un gran pas cap a la victòria"

24/10/2014

CONSULTA 9-N

El president de la Generalitat avisa que "estem caminant en un camp de mines posades pel govern espanyol"

Nerea Rodríguez
Antoni Bassas entrevistant el president Artur Mas


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reafirmat avui el seu compromís amb el 9 de novembre, i ha deixat clar que aquest dia “serà un gran pas cap a la victòria”. “És un dia ‘D’ de la democràcia” ha dit, abans de matisar, però, que “no és el pas definitiu”. Alhora, ha argumentat, durant una entrevista a l'ARA, que serà un dia important per què “aquesta vegada ho comptarem, aquí no hi haurà discussió sobre quanta gent ha participat i quin ha estat el sentit de la participació”.

Mas també ha reconegut que perquè el 9N tingués impacte internacional caldria una participació molt alta i un resultat molt clar, però ha avisat que “és difícil que hi sigui, perquè els del ‘no’ segurament no votaran”. Preguntat per si farà campanya pel Sí-Sí, el president de la Generalitat ha respost que votarà Sí-Sí, però que no farà campanya: “No sóc el president de la independència, no dic que no ho sigui en el futur. Sóc el president que ha d’intentar que els catalans puguin decidir”.

En aquest sentit, s’ha referit a les darreres manifestacions independentistes de l’11 de setembre: “No he anat a les manifestacions, encara que personalment en tenia moltes ganes”.

"Actituds poc democràtiques"


Durant l’entrevista, el president de la Generalitat ha criticat que el problema del govern espanyol és que “té unes actituds poc democràtiques”, en relació a la impugnació i suspensió de la consulta del 9N i la possible impugnació del nou 9N. Així, s’ha queixat que el govern espanyol “no promou el no com a resposta a la consulta, sinó que vol prohibir-la. L’actitud democràtica dels britànics està a anys llum de l’Estat espanyol”.

Preguntat per què farà si l’Executiu de Mariano Rajoy impugna el nou 9N com ha insinuat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, Mas ha considerat que “el problema no és desobeir, si només fos això no seria cap problema. El problema és que hem de ser eficaços. Jo vull que la gent decideixi a les urnes el futur polític d’aquest país. I això és el que necessitem que passi, i el que hem de protegir”.

Per aquest motiu, ha explicat que “fer-ho de qualsevol manera no té massa sentit, ho hem de fer bé”. Alhora, s’ha preguntat què suspendrà ara el TC: “Ha de suspendre alguna cosa concreta, però què pot suspendre? Els voluntaris? Les persones? Els ajuntaments?”, i ha afirmat que “ara li estem posant molt més difícil a l’Estat perquè li costi fer el que vol fer, que és carregar-s’ho, com ha volgut fer sempre”.

El president de la Generalitat ha comparat la situació de Catalunya amb un camp de mines posades per l’Estat espanyol: “Nosaltres som els que hem de trepitjar el camp, i quan trepitges un camp ple de mines de tant en tant has de fer un saltiró. Aquell que et mira des de fora diu que fas el ridícul, però si no el fas t’explota la mina. I qui rep les conseqüències? Els que som a sobre de les mines”.

"Només avançaré eleccions si són plebiscitàries"

Sobre un avançament de les eleccions, Mas ha deixat clar que només les avançarà si són plebiscitàries, “per fer el referèndum que no hem pogut fer”. I ha insistit: “Puc convocar eleccions si les circumstàncies ens porten a fer-ho: convertir-les en un referèndum sobre el futur”, i ha explicat que “per a fer unes eleccions ordinàries, per a canviar un govern, no ens cal avançar-les”.

També ha afirmat que no parlarà en concret sobre aquestes eleccions plebiscitàries fins després del 9N, ni decidirà res abans d’aquest dia.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/mas_el_9n_sera_un_gran_pas_cap_a_la_victoria_104041.php