dijous, 30 d’octubre del 2014

El Consell d'Estat avala per unanimitat d'impugnar el 9-N

Dijous  30.10.2014  13:18

Autor/s: ACN - Redacció

Enviarà avui mateix el dictamen sobre la votació al govern espanyol






Els vuit membres de la comissió permanent del Consell d'Estat espanyol i el seu president, José Manuel Romay de Beccaría, han aprovat per unanimitat aquest matí d'impugnar la votació del 9 de novembre. Quan ha sortit de la reunió, un d'aquests membres, el jurista Miguel Rodríguez-Piñero ha afirmat que el Consell d'Estat 'està subjecte a la seva pròpia doctrina' i per tant no pot canviar de criteri 'a cada moment'. Feia referència al dictamen que ja va emetre el 28 de setembre sobre el 9-N original, en què també va avalar per unanimitat el recurs davant del Tribunal Constitucional.

Rodríguez-Piñero ha apuntat també que la base del dictamen i un dels arguments que previsiblement utilitzarà el govern espanyol al seu recurs és el fet que la pregunta de la consulta alternativa sigui la mateixa que la del 9-N original. 'Podeu comparar l'una pregunta amb l'altra i en veureu les semblances i divergències', ha dit.


El Consell d'Estat és presidit per l'ex-ministre de Sanitat del primer govern d'Aznar, José Manuel Romay de Beccaría, i la comissió permanent és formada per vuit membres i presidida per l'ex-ministre de Justícia, Landelino Lavilla. Alguns dels seus membres són Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, redactor de la constitució; Miguel Rodríguez-Piñero, ex-president del Tribunal Constitucional; Fernando Ledesma, president del Tribunal Suprem; i María Teresa Fernández de la Vega, ex-vice-presidenta del govern espanyol. Aquesta permanent és la mateixa que el dia 28 de setembre ja va aprovar per unanimitat els dos dictàmens amb què el govern espanyol va impugnar el 9-N original davant el Tribunal Constitucional. 

L'executiu espanyol tindrà sobre la taula el dictamen del Consell d'Estat avui mateix, de manera que a la reunió del consell de ministres de demà podrà aprovar el recurs d'inconstitucionalitat. Pot ser que el presenti demà abans de les tres del migdia o bé dilluns a partir de dos quarts de deu del matí. Sigui com sigui, el ple del Constitucional l'abordarà a la reunió ordinària dels dies 4, 5 i 6 de novembre. Si la petició va acompanyada d'una apel·lació expressa a l'article 161.2 de la constitució, com va passar en el recurs contra el 9-N original, l'admissió a tràmit implicaria la suspensió dels actes impugnats, tot i que en aquesta avinentesa no hi ha cap document, ni llei ni disposició en què pugui recaure la suspensió. 

Rajoy insisteix que el 9-N 'no compleix les condicions democràtiques'

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet referència al dictamen de consell d'estat durant una compareixença a la Moncloa amb la presidenta de Xile, Michelle Bachelet. Per Rajoy, el 9-N --que ha qualificat de 'pseudoconsulta'-- 'no compleix les condicions democràtiques', 'no té cens, ni llei que l'empari, ni llei que vetlli per la seva neutralitat, ni sabem qui són els membres de les meses'. Rajoy ha insistit que 'la llei s'ha de complir' i que per sobre d'aquesta 'no hi ha res'.

El consell de ministres debatrà demà si el govern espanyol presenta un recurs amb TC sobre el procés participatiu català. 

Informació relacionada: