dimarts, 2 de setembre del 2014

Wall Street Journal: "Espanya ha empenyorat el 90% del fons de pensions per comprar deute"

02/09/2014

PENSIONS

El rotatiu assegura que el govern de l'Estat tindrà aviat un recurs menys per finançar-se


Xavier Lladó



L'article del diari



 El diari nord-americà The Wall Street Journal assenyala en un article del seu corresponsal David Roman que el govern espanyol ha estat utilitzant diners del Fons de Reserva de la Seguretat Social per comprar els seus bons i deute. Tot i que és un fet que ha passat desapercebut, ja s'ha gastat el 90% de les reserves, cosa que que provoca dubtes sobre la viabilitat de les pensions i augmenta la possibilitat que Espanya demani el rescat aquest any.

"Espanya ha estat tocant en silenci la guardiola més rica del país, el Fons de Reserva de la Seguretat Social", diu el rotatiu. Ho ha fet com a "comprador d'últim recurs per als bons del govern espanyol", un fet que "planteja interrogants" per al pagament de les futures pensions". "Almenys el 90% del fons de 65.000 milions d'euros s'han invertit en un deute espanyol cada vegada amb més risc, segons xifres oficials," i que "el govern ha començat a retirar diners en efectiu per a pagaments d'emergència", diu el diari.


El diari adverteix que "els analistes assenyalen que aviat el govern tindrà un recurs menys per finançar-se, ja que s'enfronta a un altre any de recessió i doloroses mesures d'austeritat per tancar un gran dèficit pressupostari". Aquesta pressió, podria obligar al govern de Rajoy a demanar aquest any el rescat al Fons de de la Unió Europea, un rumb políticament arriscat que intenta evitar. A més, hi ha la preocupació que les reserves de la Seguretat Social per al pagament de les futures pensionistes s'estan acabant molt més ràpid del que s'esperaven.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/the_wall_street_journal_espanya_ha_empenyorat_el_90_del_fons_de_pensions_per_comprar_deute_102763.php