dimarts, 23 de setembre del 2014

Rafael Catalá, nou ministre de Justícia espanyol en substitució de Gallardón

Dimarts  23.09.2014  20:48

Fins ara havia estat el número dos del ministeri de Foment




Rafael Català



Rafael Catalá Polo, de 53 anys, és el nou ministre de Justícia espanyol, en substitució del dimitit Alberto Ruiz Gallardón. Catalá era fins ara el secretari d'estat d'infrastructures, al ministeri de Foment, però ja havia treballat a Justicia, com a secretari d'estat, entre 2002 i el 2004, quan el titular de la cartera era José María Michavila, en els últims anys del govern d'Aznar.

Actualment Catalá compaginava la seva feina en el ministeri amb la presidència d'AENA. Originari de Madrid, el nou ministre espanyol està llicenciat en dret per la Universitat Complutense de Madrid i des de 1985 pertany al cos superior d'administracions civils de l'estat. De fet, Rafael Catalá porta des del 1988 ocupant diversos càrrecs en l'administració pública. 

Abans d'arribar a la cartera de Foment, el nou ministre de Justícia espanyol ja havia ocupat càrrecs destacats en governs del PP, sobretot el de secretari d'estat de justícia en l'última legislatura de José Maria Aznar. També ha exercit però com a director general de la funció pública (1996-1999), director general de personal i serveis del ministeri d'educació, cultura i esports (1999-2000) o subsecretari d'hisenda (2000-2002).

També ha estat professor associat de ciència política a la universitat Carles III entre 2007 i 2011 i director gerent de l'hospital Ramon i Cajal, entre d'altres.

Abandona també la política

Gallardón ha fet l'anunci de dimissió arran de la decisió de Mariano Rajoy de retirar la reforma de la llei de l'avortament, un dels projectes estrella del programa de govern del PP. Aquest projecte ha quedat desat en el calaix de forma definitiva pel rebuig frontal de gran part de la ciutadania. A més, Gallardón ha afegit que deixava la política, després de trenta anys, i que renunciaria a l'escó que ocupa al congrés espanyol.

Gallardón li ha ratificat la decisió a Mariano Rajoy aquest mateix dimarts i ha fet l'anunci després que el president espanyol ha anunciat que renuncia a la Llei aprofitant la seva presència al Fòrum Mundial de la Comunicació. En declaracions a la premsa ha admès que el projecte no ha aconseguit el consens necessari per prosperar.

'En aquest moment, jo com a president del govern, crec que he pres una decisió que és la més sensata. Seguirem treballant per la cohesió i no podem tenir una llei que quan arriba un altre govern la canvia en el primer minut', ha sentenciat el president espanyol.

Crisi de govern

La seva marxa força una crisi de govern en una setmana clau. El president espanyol haurà de nomenar un substitut en els pròxims dies, coincidint amb el viatge oficial que tenia previst fer a la Xina.

La marxa del titular de Justícia coincideix també amb la imminent convocatòria de la consulta del 9-N per part del president de la Generalitat. El govern espanyol ja té enllestits els dos recursos que previsiblement presentarà davant del Tribunal Constitucional contra la Llei de consultes i la convocatòria, i ha de preparar també els seguents passos jurídics en reacció als moviments d'Artur Mas.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4211956/20140923/rafael-catala-ministre-justicia-espanyol-substitucio-gallardon.html