dimarts, 30 de setembre del 2014

La premsa internacional qüestiona la credibilitat del TC

Dimarts, 30 de setembre de 2014 05:00 h

La BBC assegura que “El Constitucional ha actuat a petició del govern espanyol"


La decisió precipitada del Tribunal Constitucional de suspendre la consulta han estat notícia a les edicions digitals dels principals mitjans internacionals. Segons recull l'ACN,  La cadena de televisió pública britànica BBC  ha assegurat  que el Constitucional "ha actuat a petició del govern espanyol".  'Le Monde', recorda que aquest mateix dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, havia anunciat el recurs al Tribunal Constitucional "en termes mol durs", titllant la iniciativa catalana de "demagògica i antidemocràtica".  







El 'Corriere della Sera' parla "d'una crisi sense precedents" entre Madrid i el govern català, i assegura que "els juristes i els mitjans" es pregunten "fins on arribarà el xoc institucional" entre el govern català i l'espanyol, que considera que "no té precedents en la democràcia espanyola".

L'agència anglosaxona Reuters explica que la sentència del Constitucional "podria trigar anys" però que l'admissió a tràmit del recurs "suspèn" la celebració de la consulta. Reuters remarca que la decisió del Constitucional s'ha pres després "d'una reunió d'emergència d'una hora".

'Le Figaro' explica que Catalunya "té la seva pròpia llengua i cultura i el desi d'independència té un ampli suport". El rotatiu francès indica que els sondejos apunten que "una gran majoria dels catalans és favorable a l'organització d'un referèndum".

El diari explica, també, que coincidint amb la suspensió de la consulta el govern català ha presentat el llibre blanc de la independència "detallant les mesures que prendria Catalunya" en cas de secessió. "El document aborda en 18 capítols temes variats com la defensa, la seguretat social, les relacions comercials, la viabilitat financera d'un estat català independent així com també la seva integració a la Unió Europea i la comunitat internacional", explica.