dijous, 18 de setembre del 2014

Escòcia vota i deixa en evidència la intransigència espanyola

18/09/2014

ESCÒCIA

Si guanya el Sí donarà impuls a les aspiracions catalanes, i si venç el No farà palès que els problemes es dirimeixen amb el sufragi


Lluís Bou





Escòcia vota avui en el referèndum sobre la independència, i està deixant en evidència la intransigència espanyola amb Catalunya. Els escocesos, tant els partidaris del Sí com els del No, acudeixen als col·legis electorals, i no passa res. La normalitat és absoluta. Al Regne Unit no hi ha jornada de reflexió, i per tant la campanya seguirà fins que les votacions finalitzin a les 10 de la nit. Sense cap mena de problema, ni cap esquinçament de vestidures.

El contrast de l'actitud del govern britànic de David Cameron amb l'espanyol de Mariano Rajoy, que s'oposa en rodó al dret a decidir dels catalans, és impactant i ressona en tots els mitjans de comunicació del món.


Al govern espanyol hi ha un gran temor a la possibilitat que al referèndum escocès guanyi el Sí, perquè donarà impuls a les aspiracions catalanes. Es desmuntarà a més una gran part de l'argumentari unionista, quan a partir de demà els executius escocès i britànic obrin negociacions per a la independència i per la incardinació del nou país en les estructures europees. Més enllà dels discursos de campanya, demà serà l'hora de la 'realpolitik' i de trobar solucions, el més allunyat del discurs de la por.

Si finalment guanya el No, també serà una gran lliçó per a Espanya, si bé sense efectes directes sobre el procés català. Cameron haurà fet palès a Rajoy que els problemes es dirimeixen amb el sufragi, que no s'ha de tenir por de la democràcia. De cara a Espanya, el govern britànic haurà demostrat que les urnes són millors que no pas la repressió.



http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/escocia_vota_i_deixa_en_evidencia_la_intransigencia_espanyola_103167.php