dimecres, 23 de juliol del 2014

El Govern espanyol prepara una “operació bloqueig” de la llei de consultes

Dimecres, 23 de juliol de 2014 09:20 h

Pretén dinamitar la consulta presentant un recurs al constitucional a la llei de consultes immediatament després que s’hagi aprovat al Parlament i abans que es faci el decret de convocatòria de la consulta 










Segons el digital Vózpópuli, l’executiu espanyol pretén “guanyar temps i enderrocar el "míssil" abans que hagi estat carregat a la plataforma de llançament”. L'estratègia dels juristes del Govern passa per presentar un recurs contra la llei de consultes immediatament després que s’hagi aprovat per deixar la iniciativa legislativa del Parlament en suspens i a l'espera de la decisió de l'Alt Tribunal, que s'hauria de fer públic abans que hagin transcorregut cinc mesos. 

El problema del Govern espanyol es que no pot presentar un recurs al TC abans que s’hagi aprovat la llei al Parlament pel precedent del Pla Ibarretxe, que va deixar Aznar amb el cul a l'aire, i que haurà d’afinar molt contra quins punts de la llei de consultes, que preveu prou ambigua, centrarà el recurs per evitar qualsevol tipus de problemes al Constitucional.   

Tot l’aparell de l’estat per dinamitar la consulta 


En el cas de recórrer la convocatòria de la consulta i no la llei de consultes el govern espanyol hauria de sol·licitar un informe al Consell d'Estat i després aprovar el recurs en el Consell de Ministres. Aquest procediment tindria un termini de només un mes, i el govern espanyol considera que es considera un espai massa curt de temps per aconseguir l'objectiu de refredar el procés, amb l’operació bloqueig el govern vol evitar el factor polític i psicològic d'atacar la legalitat de la consulta una vegada que s'ha convocat.