dimarts, 15 d’abril del 2014

ERC torna a reclamar a Alemanya i Espanya els documents de Companys

Els republicans utilitzen la via de la justícia argentina per exigir l'entrega de tots els papers secrets

Insten la jutgessa a prendre testimonis a Barcelona


15/04/14 02:00 - barcelona -


Fitxa policial del president de la Generalitat Lluís Companys, que es troba a l'Archivo Varela (Cadis) Foto: FUNDACIÓ JOSEP IRLA.
 

ERC utilitzarà la via argentina per reclamar a l'Estat espanyol i a Alemanya l'entrega immediata de tots els documents secrets sobre la detenció, tortura i afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys. Després de dècades reclamant els papers a través de la justícia espanyola, el diputat republicà al Congrés, Joan Tardà, va anunciar ahir que aprofitarien l'escletxa de la querella argentina contra el franquisme per pressionar els governs espanyol i alemany.

ERC va demanar ahir a Buenos Aires a la jutgessa argentina María Servini que enviï un exhort oficial
per poder accedir a tota la fitxa policial, la declaració de Companys davant la Direcció General de Seguretat franquista l'any 1940, el nom dels militars que van formar el seu consell de guerra sumaríssim i l'expedient del seu interrogatori.

 “Políticament, volem que Servini pressioni Alemanya i Espanya per tenir més informació sobre el cas de Companys”, va explicar Tardà a aquest diari. “El govern alemany podria moure's i lliurar tota la informació sobre la detenció”, avança el diputat, “i això pot forçar a bellugar-se el govern espanyol”. La jutgessa Servini, entre altres centenars de casos, va admetre l'octubre passat la querella d'ERC per reobrir el cas de l'afusellament de Companys.

A més, Tardà va fer una petició formal a la jutgessa perquè viatgi a Barcelona per prendre declaració a persones que vulguin presentar testimoni sobre els crims del franquisme.

Darrera actualització ( Dimarts, 15 d'abril del 2014 02:00 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/733387-erc-torna-a-reclamar-a-alemanya-i-espanya-els-documents-de-companys.html