dimecres, 23 d’abril del 2014

El darrer Sant Jordi autonomista, una festa cívica, cultural, social i política

Dimecres, 23 d'abril de 2014 05:00 h

La 4a Festa de la Llança de Sant Jordi aplega el món literari i editorial de les lletres catalanes, on s’han fet públiques les novetats i la previsió d’èxits de la diada d’enguany


La 4a edició de la Festa de la Llança s’ha celebrat aquest vespre a la Fàbrica Moritz de Barcelona. La vigília de Sant Jordi, la Festa de la Llança ha aplegat diversos representants del món literari i editorial català, donant el tret de sortida als actes organitzats per Òmnium Cultural per aquesta diada.Durant la Festa s’han anunciat els resultats del sondeig "La Llança de Sant Jordi" a omnium.cat/la-llanca-de-sant-jordi, un aparador web on més de 5.000 lectors han escollit llibre regalaran per la diada, a més de poder remenar les novetats editorials d’enguany. Del 7 al 20 d’abril, els participants han escollit el millor llibre de ficció, no-ficció, infantil i juvenil, a més de la millor coberta. 



 En la categoria de ficció, els títols més votats han estat, per ordre alfabètic: Desig de xocolata de Care Santos, Dies de frontera de Vicenç Pagès Jordà, L'altra de Marta Rojals, Les escopinades dels escarabats d’Andreu Martín i Set dies de Gràcia de Carla Gràcia Mercadé.

En la categoria de no-ficció (ordre alfabètic): Cuina amb Joan
Roca de Joan Roca, Lo lleidatà és fàcil. Txarra'l, sisquere! de Robert Massip, Ferran Montardit i David Prenafeta, Ni tan alt ni tan difícil d’Araceli Sagarra, Salvador Puig Antich, cas obert de Jordi Panyella i Si Beethoven pogués escoltar-me de Ramon Gener.

En la categoria infantil-juvenil (ordre alfabètic): Barcelona Bestiari de Josep Carner, Ricard Pla, Pere Vivas, Jaume Subirana i Marta LunaDiables! de Susana Peix Cruz i Sebastià SerraEl lladre de paraules de Carlota Iglesias, Àngels Ribas, Lia Bertran i Dani AlonsoL'edat del lloro de Gisela Pou, i Xènia, tens un WhatsApp de Gemma Pascual.

L’acte ha comptat amb els discursos dels dos convocants: la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i d'Albert Pèlach, president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. Muriel Casals ha destacat que “Catalunya, com a país normal que vol ser, té com a deure potenciar diades culturals com la de Sant Jordi i la lectura de llibres en català”. “Aquest 2014 tenim una oportunitat d’or. El 9 de novembre i la consulta són eines per a tot un país, també per a tots aquells que dia a dia feu possible que la nostra sigui una cultura de referència a Europa”, ha afegit la presidenta d’Òmnium.

Òmnium es desplega arreu del país per Sant Jordi

Pels volts del 23 d'abril, Òmnium impulsa altres activitats culturals arreu del territori (agenda) i per la diada l'entitat sortirà al carrer amb una quarantena d’Espais Òmnium (llistat), que esdevindran un punt de trobada entre lectors i escriptors. A banda de material i informació dels diversos projectes de l'entitat, també hi haurà escriptors signant les seves obres durant la gran festa de la llengua i la cultura catalanes.

A l’espai central d’Òmnium, a la Rambla Catalunya amb el carrer Diputació de Barcelona, els lectors podran trobar referents de les lletres catalanes com Jaume Cabré, a més dels dos últims premis Sant Jordi de novel·la, Vicenç Pagès i Màrius Serra, o la pròpia presidenta d’Òmnium, Muriel Casals.

29 escriptors/es donen suport a la vaga FNAC El Triangle (BCN) en solidaritat amb els i les treballadores en vaga

29 escriptors i escriptores han manifestat la seva adhesió i solidaritat amb #NoSignisAlFnac: Toni Albà, Marta Altés, Carmen Amoraga, Antonio Baños, Jaume Barberà, Paula Bonet, Alfred Bosch, Pep Bras, Andreu Buenafuente, David Caño, Roc Casagran, Dani el Rojo, Jair Dominguez, Juan Gómez Jurado, Agustina Guerrero, Pau Farràs, Àlex Hinojo, Lyona, Sor Lucía Cam, Risto Mejide, Modernet de Merda, Miguel Noguera, The New Raemon, Vicenç Pagès Jordà, Marta Pérez Sierra, Enric Pardo, Carlos Zanón, Juan Gómez Jurado i Joan Ridao.